Rengøring af filter i luft / luft varmepumpe

Hånden på hjertet, vor ofte gør du filteret i din luft / luft varmepumpe rent?

Vi oplever ofte, at det med rengøring af luft / luft varmepumpens filter er noget der bliver glemt, og derfor faktisk kun sker, når vi foretager det årlige lovpligtige serviceeftersyn. Det er rigtig ærgerligt – læs her hvorfor.

Hvor ofte skal filtrene rengøres?

Det er lidt som spørge, hvor ofte skal bilen tankes? Det kommer nemlig fuldstændig an på hvor meget luft der passerer igennem din varmepumpe, og hvor beskidt luften er.

Mængden af luft afhænger af hvor mange timer din varmepumpe kører, og hvor hurtigt blæseren kører. Hvor meget skidt der er i luften afhænger dels af placering, hvor meget huset benyttes, samt hvor ofte og hvor grundigt der bliver gjort rent.

Placeringen af varmepumpens betydning

Varmepumpens placering kan have stor betydning for mængden af snavs der samles i filteret.

  • Køkken – stegeos sætter sig, og gør bestemt ikke opsamlignen af øvrigt snavs mindre
  • I nærheden af brændeovn – en brændeovn giver bare mere snavs i rummet. Hvis varmepumpen så også kører imens der fyres i brændeovnen er der virkelig basis for opsamling af snavs. Ps. Husk at en varmepumpe i Auto-mode nemt kan begynde at køle, når der fyres op i brændeovnen!

Hvorfor rengøre filtrene?

Når der samles skidt i filteret i  en luft / luft varmepumpe, vil effekten af varmepumpen falde, da der ikke længere kan trækkes den samme mængde luft igennem indedelen. Men skidtet i filteret er også grobund for bakterier og virus som kan spredes med luften

Find dit eget rengøringsinterval

rengøring af filter, Luft/luft varmepumpe

Vil du gerne have et fast rengøringsinterval, som du kan føre ind på din tjeckliste for rengøring, eller så du kan meddele rengøringspersonalet det faste interval?

Tjek filtrene fx 1 gang pr. måned – kommer du ikke selv så ofte huset, kan du måske få rengøringen til at tage et billede til dig? Er filtrene snavsede, rengøres de naturligvis ved denne kontrol.

Er filtrene ikke specielt snavsede, kan rengøring evt. udskydes til næste kontrol. Er de derimod meget snavsede, bør et kortere interval inden næste kontrol måske overvejes.

Bemærk at intervallet let kan variere hen over over året afhængig af antal udlejdningsdage og brug af huset (brændeovn, madlavning mv.).

Udgivet i Blog.